VOLUMETRIE FACIALA SI AUGMENTAREA POMETILOR

VolumetrieDupă 35 ani, scăderea grosimii și a tonicității pielii, în combinație cu subțierea stratului de țesut adipos subcutanat care susține pielea determină slăbirea și lăsarea pielii, iar treptat, gravitația începe să își lase amprenta pe chipul nostru. În plus, după vârsta de 50 ani are loc o resorbție osoasă la nivelul pomeților și a mandibulei, iar tensiunea musculară se pierde treptat, mușchii devenind hipotoni, ceea ce contribuie la aspectul de ”față căzută”. Se inversează astfel triunghiul tinereții, cu baza la nivelul pomeților și vârful la centrul bărbiei, transformându-se într-un triunghi denumit de esteticieni ”triunghiul bătrâneții”, cu baza în jos și vârful spre nas.

Injectarea de acid hialuronic la nivelul etajului mijlociu al feței permite refacerea volumului pierdut, redefinirea arcadei osoase și augmentarea pomeților, având un efect de lifting instantaneu.

Totodată, procedura de injectare de acid hialuronic este utilizată în redefinirea bărbiei și a arcului mandibular, repere importante în estetica facială. La bărbați o linie mandibulară puternică, bine conturată și o bărbie cu formă patrulateră conferă masculinitate trăsăturilor, iar în cazul femeilor relieful este mai delicat, cu bărbie de aspect triunghiular. Îmbătrânirea se manifestă și la acest nivel prin pierderea volumului în zonele laterală și inferioară ale bărbiei, corectabil prin injectarea de filler. O altă indicație este hipoplazia mandibilară.

Tratamentul presupune injectarea unei substanțe de umplere (filler) temporară, acid hialuronic concentrat, de ultimă generație, cu scopul de a reface volumul facial.

Acidul hialuronic este un constituent natural, din clasa mucopolizaharidelor, întâlnit în mod normal în piele, la nivelul dermului, dar și în articulații, având rolul de a menține turgescența și elasticitatea țesuturilor din care face parte.  Cea mai importantă proprietate a acidului hialuronic este de a atrage și lega apa într-o cantitate foarte mare, ceea ce permite volumizarea zonelor în care este injectat. În plus, studii de actualitate au evidențiat faptul că acidul hialuronic poate stimula sinteza de colagen, astfel că injectările repetate ar putea avea un efect de rejuvenare pe termen lung.

În mod normal, cantitatea de acid hialuronic din piele scade cu vârsta, sub influența mai multor factori, printre care stilul de viață, expunerea la radiații UV, stress, fumat. Totodată, acidul hialuronic poate fi degradat de o enzimă proprie organismului, numită hialuronidază, determinând reducerea gradului de hidratare și a consistenței pielii. Fiind similare acidului hialuronic existent în organism, produsele injectabile de tip filler sunt geluri vâscoelastice din acid hialuronic reticulat steril, de origine non-animală, destinate injectării în derm. Astfel, sunt folosite pentru umplerea ridurilor și liniilor fine, corectarea ovalului feței și/sau augmentarea buzelor.

Etapele injectării cu acid hialuronic  pentru refacerea volumetriei faciale

 1. Pregătirea dinaintea intervenției

Consultația dermato-estetică inițială este indispensabilă în evaluarea globală a pacientului, identificarea cerințelor și nevoilor acestuia, și stabilirea unui plan terapeutic individualizat, care poate implica combinarea unor proceduri estetice, pe parcursul mai multor luni, cu scopul maximizării rezultatelor.

Procedurile, inclusiv limitările și efectele secundare ce pot surveni ca urmare a tratamentului, vor fi explicate pacientului, care va avea ocazia să pună întrebări, astfel fiind eliminat riscul de așteptări nerealiste sau neconforme cu posibilitățile terapiilor dermatoscometice. Totodată se vor stabili costurile pe care le implică tratamentul.

Se va completa fișa medicală a pacientului, care cuprinde informații confidențiale referitoare la afecțiuni medicale, tratamente medicamentoase și proceduri estetice realizate anterior.

În urma consultației dermato-estetice inițiale, care este important să aibă loc într-o zi anterior intervenției propriu-zise, medicul va face o serie de recomandări, ce pot include, după caz, întreruperea sau administrarea anumitor medicamente.

Un pacient informat va fi mai relaxat și va avea un grad mai mare de satisfacție.

 1. Injectarea cu acid hialuronic pentru refacerea volumetriei faciale

În ziua intervenției estetice se va semna consimțământul informat, obligatoriu înaintea oricărei proceduri estetice și se vor face o serie de fotografii înainte și după tratament.

Procedura de injectare este practic nedureroasă, prin plasarea în plan profund a gelului cu vâscozitate adaptată zonei de tratat. Pe lângă acid hialuronic, produsele folosite pentru refacerea volumului conțin și anestezic, ceea ce sporește confortul pacientului pe durata procedurii, care se desfășoară rapid, cu rezultate naturale. Injectarea acidului hialuronic se face cu un ac sau cu ajutorul unei canule fine, atraumatice, pentru o precizie optimă și un disconfort minim.

 1. Îngrijirea post intervenție

Imediat după injectare este recomandată aplicarea de gheață la nivelul zonei de tratament, pentru a diminua edemul și riscul de apariție a echimozelor. Pacientul va primi recomandări personalizate și își va putea relua activitățiile în aceeași zi, cu mențiunea că în ziua intervenției activitățile fizice excesive trebuie evitate, deoarece pot accentua edemul. În plus, nu se va aplica machiaj și nu se va manipula zona injectată timp de 24 ore, pentru a evita riscul de infecții sau migrarea gelului de la locul injectării. Se vor evita expunerile la soare/solar și la temperaturi extreme (saună, frig).

Precauții și contraindicații

 • Sarcină sau alăptare
 • Boli autoimune (ex. lupus eritematos)
 • Alergii la anestezic sau acid hialuronic
 • Boli acute sau cronice la nivelul pielii (ex. herpes)
 • Infecții dentare
 • Cicatrizare defectuoasă (după intervenții anterioare) sau vindecare lentă
 • Tulburări de coagulare a sângelui

Reacții secundare

 • Edem (umflarea zonei) și eritem (înroșirea pielii) la nivelul zonei injectate, cu intensitate și durată variabile (câteva ore-zile), în funcție de reactivitatea pacientului
 • Sângerarea și echimoze (vânătăi)
 • Reactivarea infecției herpetice
 • Modificare localizată a culorii pielii

Durerea resimțită de pacient la injectarea de fillere

În general, injectarea de acid hialuronic este o procedură medicală minim invazivă, care implică un grad minim de disconfort și oferă un rezultat estetic vizibil imediat, cu timp de recuperare rapid.

Cu toate acestea, durerea din timpul efectuării procedurii reprezintă o realitate a tuturor tipurilor de injectări și depinde de mai mulți factori care țin de pacient (pragul se sensibilitate dureroasă), de tehnica de injectare (profunzimea injectării, zona de injectat – injectarea buzelor este mai dureroasă datorită inervației bogate), și de fillerul folosit (densitate, utilizare de anestezic în seringa preumplută). Pentru a spori confortul pacientului pe parcursul injectării se poate aplica cremă anestezică locală, crioanestezie. Durerea post-intervenție poate fi redusă prin aplicarea de gheață imediat după efectuarea tratamentului.

Rezultate și durata efectului

Rezultatele sunt vizibile imediat după injectare, însă forma și volumul finale vor fi evidente la aproximativ 7-10 zile de la intervenție.

Obținerea unor rezultate naturale presupune respectarea anatomiei zonei de injectat, în acord cu trăsăturile și proporțiile feței,  și alegerea de către medic  a produsului de injectare cu concentrația optimă, pentru un efect de durată. Totodată, devine imperios necesar ca pacientul să înteleagă ce implică tratamentul și care sunt efectele acestuia, să conștientizeze impactul estetic al procedurii, caracterul temporar al acesteia, și nu în ultimul rând, să aibă așteptări realiste.

Durata menținerii efectului variază între 6 -18 luni, fiind mai mare decât în cazul injectării de acid hialuronic cu vâscozitate mai mică, datorită proprietăților produsului și injectării profunde. Remanența produsului depinde de tipul de acid hialuronic injectat și de modul de viață al pacientului (hidratare, fumat, sport), iar metabolizarea acidului hialuronic se face treptat, sub acțiunea unei enzime proprii organismului (hialuronidaza).