TRATAMENTUL RIDURILOR PROFUNDE CU ACID HIALURONIC

riduriInițial, procesul de îmbătrânire la nivelul feței apare ca un joc de lumini și umbre, în sensul că ridurile nu sunt încă vizibile, dar se creează anumite umbre, ce pot fi corectate cu machiaj într-o anumită măsură. Acesta este un moment oportun pentru a interveni și a preveni astfel evidențierea și accentuarea ridurilor. Adâncirea ridurilor și a șanțurilor la nivelul feței nu reprezintă doar apanajul  îmbătrânirii, ci poate fi evidentă la toate categoriile de vârstă, la ambele sexe, ca urmare a mimicii faciale (riduri de expresie), gravitației, agresiunii cumulative a soarelui sau radiațiilor UV artificiale, tulburărilor hormonale, oscilațiilor de greutate.

Șanțurile nazolabiale delimitează obrajii de buze, întinzându-se de la aripile nasului până sub linia orizontală care unește colțurile gurii, și se accentuează pe măsura înaintării în vârstă, sub acțiunea forțelor de gravitație și ca urmare a scăderii elasticității pielii. Rezultatul este un aspect de „obraz căzut”, de față tristă, obosită, și de aceea corectarea acestor șanțuri cu acid hialuronic reprezintă una dintre principalele proceduri medicale estetice pe care pacienții le solicită și o indicație majoră a injectării fillerelor dermice.

Cu toate acestea, abordarea pacientului trebuie să fie una integrativă, care să vizeze și alte aspecte ale îmbătrânirii, precum resorbția și pierderea volumului la nivelul pomeților (care poate accentua șanțurile), dar și tratarea zonei periorale (ridurile din jurul buzelor) sau a șanțurilor labiomentale (ridurile care pornesc de la colțurile gurii în jos, spre bărbie). Aceste șanțuri labiomentale sunt denumite „linii de marionetă” (asemănare cu liniile care mărginesc  porțiunea mobilă a gurii păpușilor din lemn). Sub acțiunea mușchilor și a scăderii tonusului pielii, ridurile se adâncesc, colțurile gurii sunt coborâte, iar fața capătă un aer trist.

Efectele injectării șanțurilor nazolabiale și labiomentale sunt spectaculoase, vizibile imediat, umplerea, respectiv refacerea volumului zonei tratate, dar și corectarea asimetriilor la acest nivel, fiind realizate cu acid hialuronic. Totodată, pot fi tratate și alte riduri profunde, precum cele apărute la nivelul obrajilor sau frunții.

Pentru hidratarea pielii de la nivelul întregii fețe și a decolteului se poate injecta  un produs  cu acid hialuronic, ce conferă tenului suplețe și redensificare.

Acidul hialuronic este un constituent natural, din clasa mucopolizaharidelor, întâlnit în mod normal în piele, la nivelul dermului, dar și în articulații, având rolul de a menține turgescența și elasticitatea țesuturilor din care face parte.  Cea mai importantă proprietate a acidului hialuronic este de a atrage și lega apa într-o cantitate foarte mare, ceea ce permite volumizarea zonelor în care este injectat. În plus, studii de actualitate au evidențiat faptul că acidul hialuronic poate stimula sinteza de colagen, astfel că injectările repetate ar putea avea un efect de rejuvenare pe termen lung.

În mod normal, cantitatea de acid hialuronic din piele scade cu vârsta, sub influența mai multor factori, printre care stilul de viață, expunerea la radiații UV, stress, fumat. Totodată, acidul hialuronic poate fi degradat de o enzimă proprie organismului, numită hialuronidază, determinând reducerea gradului de hidratare și a consistenței pielii. Fiind similare acidului hialuronic existent în organism, produsele injectabile de tip filler sunt geluri vâscoelastice din acid hialuronic reticulat steril, de origine non-animală, destinate injectării în derm. Astfel, sunt folosite pentru umplerea ridurilor și liniilor fine, corectarea ovalului feței și/sau augmentarea buzelor.

Etapele injectării ridurilor profunde cu acid hialuronic

 1. Pregătirea dinaintea intervenției

Consultația dermato-estetică inițială este indispensabilă în evaluarea globală a pacientului, identificarea cerințelor și nevoilor acestuia, și stabilirea unui plan terapeutic individualizat, care poate implica combinarea unor proceduri estetice, pe parcursul mai multor luni, cu scopul maximizării rezultatelor.

Procedurile, inclusiv limitările și efectele secundare ce pot surveni ca urmare a tratamentului, vor fi explicate pacientului, care va avea ocazia să pună întrebări, astfel fiind eliminat riscul de așteptări nerealiste sau neconforme cu posibilitățile terapiilor dermatoscometice. Totodată se vor stabili costurile pe care le implică tratamentul.

Se va completa fișa medicală a pacientului, care cuprinde informații confidențiale referitoare la afecțiuni medicale, tratamente medicamentoase și proceduri estetice realizate anterior.

În urma consultației dermato-estetice inițiale, care este important să aibă loc într-o zi anterior intervenției propriu-zise, medicul va face o serie de recomandări, ce pot include, după caz, întreruperea sau administrarea anumitor medicamente.

Un pacient informat va fi mai relaxat și va avea un grad mai mare de satisfacție.

 1. Injectarea ridurilor cu acid hialuronic

În ziua intervenției estetice se va semna consimțământul informat, obligatoriu înaintea oricărei proceduri estetice și se vor face o serie de fotografii înainte și după tratament.

Anterior procedurii, se va aplica local o cremă anestezică, deoarece o parte dintre produsele utilizate conțin și anestezic, pe lângă acid hialuronic, incorporat în seringa preambalată. Injectarea acidului hialuronic se face cu un ac foarte fin sau cu o canulă, prin tehnici diferite, adecvate zonei de tratat, pentru o precizie optimă și un disconfort minim.

 1. Îngrijirea post intervenție

Imediat după injectare este recomandată aplicarea de gheață la nivelul zonei de tratament, pentru a diminua edemul și riscul de apariție a echimozelor. Pacientul va primi recomandări personalizate și își va putea relua activitățiile în aceeași zi, cu mențiunea că în ziua intervenției activitățile fizice excesive trebuie evitate, deoarece pot accentua edemul. În plus, nu se va aplica machiaj și nu se va manipula zona injectată timp de 24 ore, pentru a evita riscul de infecții sau migrarea gelului de la locul injectării. Se vor evita expunerile la soare/solar și la temperaturi extreme (saună, frig).

Precauții și contraindicații

 • Sarcină sau alăptare
 • Boli autoimune (ex. lupus eritematos)
 • Alergii la anestezic sau acid hialuronic
 • Boli acute sau cronice la nivelul pielii (ex. herpes)
 • Infecții dentare
 • Cicatrizare defectuoasă (după intervenții anterioare) sau vindecare lentă
 • Tulburări de coagulare a sângelui

Reacții secundare

 • Edem (umflarea zonei) și eritem (înroșirea pielii) la nivelul zonei injectate, cu intensitate și durată variabile (câteva ore-zile), în funcție de reactivitatea pacientului
 • Sângerarea și echimoze (vânătăi)
 • Reactivarea infecției herpetice
 • Modificare localizată a culorii pielii

Durerea resimțită de pacient la injectarea de fillere

În general, injectarea de acid hialuronic este o procedură medicală minim invazivă, care implică un grad minim de disconfort și oferă un rezultat estetic vizibil imediat, cu timp de recuperare rapid.

Cu toate acestea, durerea din timpul efectuării procedurii reprezintă o realitate a tuturor tipurilor de injectări și depinde de mai mulți factori care țin de pacient (pragul se sensibilitate dureroasă), de tehnica de injectare (profunzimea injectării, zona de injectat – injectarea buzelor este mai dureroasă datorită inervației bogate), și de fillerul folosit (densitate, utilizare de anestezic în seringa preumplută).

Pentru a spori confortul pacientului pe parcursul injectării se poate aplica cremă anestezică locală, crioanestezie. Durerea post-intervenție poate fi redusă prin aplicarea de gheață imediat după efectuarea tratamentului.

Rezultate și durata efectului

În cazul injectării ridurilor profunde, efectele sunt vizibile imediat după injectare, iar pentru obținerea unor rezultate naturale, în acord cu trăsăturile și proporțiile feței,  medicul va alege produsul de injectare cu concentrația optimă, diminuând astfel posibilitatea supracorecției. Totodată, devine imperios necesar ca pacientul să înteleagă ce implică tratamentul și care sunt efectele acestuia, să conștientizeze impactul estetic al procedurii, caracterul temporar al acesteia, și nu în ultimul rând, să aibă așteptări realiste.

Șanțurile sunt atenuate semnificativ, iar asimetriile pot fi eliminate, ceea ce conferă un aspect de piele întinsă, recomandarea fiind să se păstreze relieful natural al feței, printr-o corecție discretă.

Durata menținerii efectului variază între 6 -12 luni, iar remanența produsului depinde de tipul de acid hialuronic injectat și de modul de viață al pacientului (hidratare, fumat, sport). Metabolizarea acidului hialuronic se face treptat, sub acțiunea unei enzime proprii organismului (hialuronidaza).