TRATAMENTUL RIDURILOR DE EXPRESIE

Botox1

Potențialul terapeutic al toxinei botulinice, o neurotoxină produsă de bacteria Clostridium botulinum, a fost îndelung studiat în ultimele decenii în cadrul mai multor specialități medicale, însă este de notorietate utilizarea dermatocosmetică a toxinei botulinice de tip A pentru tratamentul ridurilor glabelare și al hiperhidrozei axilare primare. În ultimii ani cercetările în domeniul esteticii au permis extinderea injectării de toxină botulinică și în alte zone, precum ridurile periorbitale, laba gâștii, ridurile frontale transversale și altele.

Cum acționează?

Toxina botulinică inhibă eliberarea neurotransmitatorului acetilcolina la nivelul jonctiunii neuromusculare, ceea ce are ca efect corectarea ridurilor dinamice, datorită blocării TEMPORARE a contracției musculare printr-un MECANISM REVERSIBIL. Astfel, datorită relaxării musculare se va ameliora temporar aspectul ridurilor de expresie.

Dupa injectare, efectul se instalează în 3-4 zile și este maxim la 10-14 zile.

Durata efectului clinic, între 3-5 luni, depinde de doze și mai ales de variațiile individuale ce includ timpul propriu al fiecărei persoane necesar pentru regenerarea sinapselor neuromusculare, ceea ce se instalează treptat, fibrele reluându-și progresiv activitatea, pe măsură ce rezultatele clinice se diminuează. Ameliorarea aspectului ridurilor observată în timp se datorează și unui mecanism de depozitare de colagen în zona relaxată prin injectarea de toxină botulinică.

Ce zone pot fi tratate?

Cel mai frecvent este tratată cu toxină botulinică zona superioară a fetei, respectiv ridurile glabelare (dintre sprâncene), frontale și periorbitale (laba gâștii), dar aria de lucru a fost extinsă, permițând elevarea sprancenelor (efect de lifting), corectarea ridurilor nazale, peribucale, a șanțurilor care prelungesc în jos colțurile gurii.

Contraindicații:

 • sarcină și alăptare
 • infecții locale la zona de injectare
 • reacții de hipersensibilitate la toxină botulinică
 • afecțiuni neuromusculare (miastenia gravis, scleroză multiplă).
 • nu se recomandă injectarea la persoane cu vârsta peste 65 ani, datorită lipsei unui răspuns clinic adecvat

Etapele injectării cu toxină botulinică:

 1. Pregătirea dinaintea intervenției

Consultația dermato-estetică inițială este indispensabilă în evaluarea globală a pacientului, identificarea cerințelor și nevoilor acestuia, și stabilirea unui plan terapeutic individualizat, care poate implica combinarea unor proceduri estetice, pe parcursul mai multor luni, cu scopul maximizării rezultatelor.

Procedurile, inclusiv limitările și efectele secundare ce pot surveni ca urmare a tratamentului, vor fi explicate pacientului, care va avea ocazia să pună întrebări, astfel fiind eliminat riscul de așteptări nerealiste sau neconforme cu posibilitățile terapiilor dermatoscometice. Totodată se vor stabili costurile pe care le implică tratamentul.

Se va completa fișa medicală a pacientului, care cuprinde informații confidențiale referitoare la afecțiuni medicale, tratamente medicamentoase și proceduri estetice realizate anterior.

În urma consultației dermato-estetice inițiale, care este important să aibă loc într-o zi anterior intervenției propriu-zise, medicul va face o serie de recomandări, ce pot include, după caz, întreruperea sau administrarea anumitor medicamente.

Un pacient informat va fi mai relaxat și va avea un grad mai mare de satisfacție.

 1. Injectarea cu toxină botulinică

Botox2În ziua intervenției estetice se va semna consimțământul informat, obligatoriu înaintea oricărei proceduri estetice, se vor stabili zonele de injectare și dozele necesare,  și se vor face o serie de fotografii înainte și după tratament. Pentru obiectivare rezultatelor.

Procedura nu necesită anestezie, deoarece injectarea toxinei botulinice se face cu un ac foarte fin, pentru o precizie optimă și un disconfort minim. Toxina botulinică este preambalată într-un flacon steril, vidat, sub forma unei pulberi, care trebuie reconstituită cu ser fiziologic pentru a putea fi injectată.

În punctele de mobilitate musculară maximă medicul dermatolog va injecta cantități mici de substanță, iar la locul de puncționare a pielii pot apărea mici papule discret eritematoase, ce dispar în câteva minute-ore. Tratamentul propriu zis durează doar câteva minute, iar efectul se instalează treptat în decurs de 3-14 zile. Injectarea de toxină botulinică nu creează dependență, fiind un tratament reversibil gradual pe parcursul a 3-5 luni.

 1. Îngrijirea post intervenție

Imediat după injectare pacientul va primi recomandări personalizate și își va putea relua activitățiile în aceeași zi, cu mențiunea că în ziua intervenției activitățile fizice excesive trebuie evitate. În plus, nu se va aplica machiaj și nu se va manipula zona injectată timp de 24 ore, pentru a evita riscul de infecții. Se vor evita expunerile la soare/solar și la temperaturi extreme (saună, frig).

Mituri despre injectarea cu toxină botulinică:

 1. “Îmi voi pierde mobilitatea facială, iar mușchii feței vor paraliza.”

FALS. Contracția musculară în zona tratată este blocată TEMPORAR printr-un mecanism REVERSIBIL, iar zona injectată nu paralizează.

 1. “Dacă nu voi continua injectarea periodică de toxină botulinică «îmi va cădea fața»”

FALS. Este firesc ca după ce ați făcut această procedură dermatoestetică timp îndelungat și sunteți obișnuiți cu acest efect WOW, fără riduri de expresie, să fiți dezamăgiți dacă la un moment dat nu veți mai putea continua tratamentul, dintr-un motiv simplu: procesul fiziologic de îmbătrânire care este un fenomen continuu. Injectând toxină botulinică încetinim instalarea semnelor timpului asupra tenului, dar dacă efectul dispare, musculatura feței își va relua contracția, determinând formarea ridurilor.

 1. “ Îmi este teamă că dozele injectate pot fi letale”

FALS. Este exclus să discutăm despre doze letale în domeniul estetic, având în vedere diluția și dozele folosite, de cel putin 100 ori mai mici decât o doză cu potențial letal.