TERAPII ANTI-AGING DESTINATE BARBATILOR

men-anti-agingBro-tox, Beautificarea Masculină sau Menaissance sunt doar câțiva dintre termenii din ce în ce mai des folosiți la conferințele mondiale anti-ageing, pentru a defini Era Procedurilor Estetice pentru Bărbați, un fenomen al esteticii medicale care ia amploare.

Se spune că bărbații îmbătrânesc mai frumos decât femeile, dar fotoîmbătrânirea la bărbați este un fenomen real, care se manifestă atât la nivelul pielii cât și al scalpului, având ca rezultat apariția ridurilor, pierderea volumului facial, ten cu textură și culoare neuniformă, deshidratare cutanată și calviție.

Dacă în anii ’80 foarte puțini bărbați apelau la medici pentru proceduri estetice (doar 5% din nr. de pacienți fiind bărbați), în ultimii ani numărul lor a ajuns să reprezinte peste 20% din clienții clinicilor de medicină anti-aging. În timp, bărbații au înțeles că și pielea lor necesită o îngrijire specială, și că tratamentele dermato-estetice nu sunt doar apanajul femeilor, primul demers în acest sens fiind folosirea dermatocosmeticelor pentru bărbați (creme, loțiuni).

Deși bărbații își doresc să aibă un look întinerit și atractiv, cerințele, dar și necesitățile acestora sunt diferite față de femei, și de aceea, pentru această categorie de pacienți managementul terapeutic trebuie adaptat.

În general, în domeniul medicinei estetice, bărbații vin la dermatolog pentru tratamente de creștere a părului, epilare cu laser sau IPL a părului nedorit de pe față sau corp, eliminarea hiperpigmentărilor (pete maronii) sau a vaselor dilalate de la nivelul feței, tratamentul acneei, rozaceei și dermatitei seboreice, îndepărtarea cicatricelor post-acneice și tratamentul transpirației excesive.

Din ce în ce mai des, pacienții de sex masculin, în special categoria de vârstă 20-40 ani, sunt interesați de tratamente de rejuvenare, pentru a ameliora textura pielii și a corecta semnele trecerii timpului și ale unui ritm de viață alert, precum cearcănele sau pungile de sub ochi.

Bărbații preferă tratamentele rapide, cu efect imediat, dar mai ales cele care implică un minim de disconfort (date fiind teama de injecții și pragul de sensibilitate mai scăzut decât la femei) și un maximum de eficiență și discreție (fără echimoze și edem, pentru a nu fi evident faptul că s-a intervenit din punct de vedere estetic).

Prin urmare, bărbații sunt candidați pentru terapii minim invazive, precum injectarea cu toxină botulinică pentru diminuarea ridurilor dinamice sau tratamentul hiperhidrozei axilare/palmare, tratamente de refacere a volumului facial (ex. pomeți, bărbie, mandibulă) sau a imperfecțiunilor de formă ale piramidei nazale, și de corectare a cearcănelor sau a șanțurilor nazolabiale cu acid hialuronic.

De asemenea, pentru îmbunătățirea tonusului, a elasticității și texturii pielii, bărbații pot beneficia de tratamente ce includ mezoterapie, PRP (platelet rich plasma – Terapia Vampirului), microdermabraziune sau peeling chimic.

În urma evaluării inițiale din cadrul consultației dermato-estetice se va stabili un plan de tratament personalizat pentru necesitățile pielii bărbaților.