Rozaceea este o afecțiune dermatologică cronică, relativ frecventă (~1% populația caucaziană), cu evoluție caracteristică ondulantă, cu remisiuni și exacerbări, care se manifestă centrofacial prin bufeuri vasomotorii (înroșire de scurtă durată), eritem telangiectazic (vase fine de sânge ce devin evidente pe fond de roșeață permanentă), papulo–pustule (aspect similar cu coșurile din acnee) și mărirea glandelor sebacee. Rozaceea afectează ambele sexe, dar este mai des întâlnită la femeile cu vârste între 30-50 ani și la pacienți cu fototip cutanat Fitzpatrick I-III (piele deschisă la culoare).
Care sunt cauzele rozaceei?
Mecanismul care declanșează rozaceea nu este pe deplin elucidat, dar printre factorii incriminați se numără perturbările funcționale ale vascularizației cutanate (cel mai important factor), cu o reactivitate vasculară crescută, un răspuns imunologic anormal, radiațiile UV, disfuncția barierei cutanate, inflamația neurogenică, și infecția cu Demodex. De asemenea, tulburările digestive, de tip gastrită cronică sau tulburări de tranzit cu alterarea florei intestinale, deficitul de vitamină B2, disfuncțiile endocrine (menopauza), factorul psihic – stress, sau aplicarea îndelungată de dermatocorticoizi la nivelul feței, pot determina apariția rozaceei.
Cum se manifestă?
Din punct de vedere clinic, rozaceea debutează lent, afectând zonele convexe de la nivelul feței, precum pomeții, bărbia, piramida nazală și fruntea. Inițial, rozaceea se manifestă printr-un eritem tranzitor (roșeață), care în timp se permanentizează, iar pe suprafață devin evidente telangiectaziile (vase de sânge). Ulterior, leziunile pot evolua cu dezvoltare de papulo–pustule, dispuse pe fondul eritemato-telangiectazic. În timp se poate ajunge la mărirea volumului glandelor sebacee, în special la nivelul nasului, care își modifică forma și dimensiunile, având un aspect neregulat. Ochii pot fi de asemena afectați de rozaceea oculară, de multe ori dificil de diagnosticat (prurit, senzație de arsură, conjunctivită, “ochi uscat”, vase de sânge pe pleoape).
Rozaceea determină o scădere marcată a calității vieții unui segment de pacienți în general tineri (30-50 ani), pentru care aspectul leziunilor reprezintă un disconfort psihic major. În plus, tenul femeilor cu rozacee este fin, uscat, iritabil și sensibil, iar la bărbați pielea este seboreică, îngroșată.
Îngrijirea tenului cu rozacee
De multe ori pacienții cu rozacee ajung la dermatolog pentru că “nici o cremă nu le priește”. La baza tratamentului pentru rozacee stă o îngrijire adecvată, cu produse dermatocosmetice speciale pentru un ten sensibil: produse de curățare cu pH echilibrat, cremă de fotoprotecție solară cu SPF peste 25, cremă hidratantă și cosmetice cu pigment de neutralizare. În plus, trebuie evitate soluțiile astringente, cosmeticele pe bază de mentol, alcool sau parfum, precum și anumite tratamente dermato-estetice.
Din punct de vedere alimentar, pacienții trebuie să evite alimentele care agravează rozaceea, precum condimente, băuturi calde esau alcool. Regimul de viață al pacienților cu rozacee este completat de importanța evitării expunerii la radiațiile UV sau la surse de căldură (ex. saună).
Tratamentul în rozacee
În funcție de stadiul bolii și de extensia leziunilor, tratamentul recomandat de medic poate consta în aplicarea unor crème tratament și/sau administrarea de antibiotice sau retinoizi sistemici, pentru o perioadă de câteva săptămâni sau luni.
Terapiile bazate pe lumină, de tip laser (PDL-pulsed dye laser, ND:YAG) sau IPL (lumina intens pulsată) reprezintă o metodă modernă si eficientă de tratament pentru cuperoză (stadiul rozaceei caracterizat prin eritem și vase de sânge), pentru care sunt necesare câteva ședințe de tratament.