PEELING CHIMIC

PeelingPeelingul chimic reprezintă o procedură medicală cu acțiune controlată destinată rejuvenării pielii fotoîmbătrânite, la nivelul feței, gâtului și decolteului, dar și mâinilor. După aplicarea unei soluții care are în compoziție acizi (α-HA, β-HA , acid tricloracetic – TCA) sau fenol, se obține ameliorarea texturii pielii și uniformizarea culorii tenului.

Indicațiile peeling-ului chimic

 • Fotoîmbătrânire cutanata: riduri fine, medii sau profunde, piele îngroșată
 • Pete pigmentare: melasmă, lentigine solare, pistrui, hiperpigmentări postinflamatorii
 • Acnee: puncte negre, puncte albe (comedoane), coșuri superficiale
 • Cicatrice postacneice

Contraindicații

 • Sarcină și alăptare
 • Infecții active ale pielii: herpes simplex, veruci, etc
 • Dermatoze active: dermatită atopică, dermatită seboreică
 • Cancere cutanate
 • Tratament cu isotretionin în ultimele 6 luni
 • Antecedente de vindecare defectuoasă (cicatrice hipertrofice, keloide)
 • Expunere excesivă la soare/solar

Peeling-ul chimic va fi efectuat la distanță de alte proceduri dermato-estetice.

În funcție de profunzimea la care acționează și de agenții chimici din compoziție, peeling-ul chimic se clasifică astfel:

 1. Peeling chimic superficial (α și β hidroxi acizi)

– acționează doar în stratul superficial al epidermului și determină o exfoliere delicată. Tenul va fi mai neted și mai luminos, iar epidermul nou format își va îmbunătății calitățile. Acest tip de peeling chimic se adresează semnelor incipiente de fotoîmbătrânire (riduri fine, lentigine), hiperpigmentărilor (melasmă, pistrui, pete post acnee), dar și acneei retenționale (puncte negre și albe, coșuri).

 1. Peeling chimic mediu (TCA, acid glicolic)

– produce exfolierea epidermului în totalitate, ajungând până la dermul superficial. Procesul de reepitelizare intensifică rata regenerării celulare și stimulează producerea de neocolagen. Este indicat pentru tratarea ridurilor medii, petelor intens pigmentate, cicatricelor superficiale post acneice, keratozelor seboreice și actinice.

 1. Peeling profund (fenol)

– determină o arsură la nivelul zonei tratate, ajungând până la dermul profund, ceea ce necesită anestezie locală sau chiar sedare, precum și timp îndelungat de recuperare. Este destinat tegumentului cu un grad avansat de fotoîmbătrânire (riduri profunde, elastoză) sau cu cicatrice post acneice profunde.

Pregătirea pre-peeling

Consultația dermato-estetică inițială este indispensabilă în evaluarea globală a pacientului, identificarea cerințelor și nevoilor acestuia, și stabilirea unui plan terapeutic individualizat, care poate implica combinarea unor proceduri estetice, cu scopul maximizării rezultatelor.

Pregătirea tenului pentru ședința de peeling implică utilizarea unor produse dermatocosmetice indicate de medicul dermatolog, fotoprotecție și după caz, profilaxia anti-herpetică.

Etapele peeling-ului chimic

Soluția de peeling va fi aplicată în unul sau mai multe straturi, iar pacientul va resimți o senzație de arsură locală sau de usturime, de intensitate variabilă și cu durată scurtă.

La sfârșitul tratamentului, după aplicarea produselor de neutralizare, pielea se calmează. La părăsirea cabinetului medical, zona tratată cu peeling chimic va fi eritematoasă (roșietică) timp de câteva ore până la 24 ore.

Procesul de descuamare este variabil în funcție de ten și de produsul de peeling folosit și implică modificări de culoare asemănătoare unei arsuri solare și exfolierea pielii timp de câteva zile. În general, în 8-10 zile pielea se regenerează, fiind mai fină și mai strălucitoare, cu o culoare și textură vizibil îmbunătășite

Îngrijirea post-peeling

Pentru o reepitelizare rapidă și lipsită de incidente, pacienții vor fi consiliați să respecte o serie de pași simpli, dar absolut necesari, precum aplicarea unor creme emoliente speciale cu efect calmant și fotoprotecție cu SPF 30-50+.

În perioada de recuperarea, pacientului ii revine sarcina de a respecta recomandările medicului, deoarece eventualele greșeli în ingrijirea post-peeling pot determina incidente nedorite (hiperpigmentări, arsuri solare, vindecare lentă), tenul fiind mai sensibil.

Când se observă rezultatele?

În general, peeling-ul chimic este o procedură medicală bine tolerată de pacienți, cu rezultate vizibile după regenerarea pielii (aprox 8-10 zile post-procedură).

Câte ședințe sunt necesare?

Peeling superficial. Pentru a obține rezultate optime sunt necesare în medie 4-6 aplicații seriate, la interval de 1-4 săptămâni.

Peeling mediu. Repetarea procedurii se poate face la 6 luni de la prima ședință.