MEZOTERAPIE

MezoterapieMezoterapia în medicina anti-aging reprezintă o procedură medicală non-chirurgicală, o infuzie rapidă, țintită, de vitamine, aminoacizi, minerale și acid hialuronic, cu rol de rejuvenare a feței și gâtului, de ameliorare a celulitei și vergeturilor și de diminuare a excesului de grăsime localizată.

Piele strălucitoare, netedă, fermă, fără pori dilatați sau imperfecțiuni, care să emane tinerețe și prospețime…un vis frumos sau o realitate ușor accesibilă?

…dacă părul este deshidratat și devitalizat, balsamul nu este suficient și este necesară aplicare unei măști speciale hidratante…

…dacă ne simțim obosiți și lipsiți de energie, apelăm la o cură de detoxifiere cu sucuri naturale, fructe și legume proaspete…

…dar dacă tenul devine ridat, lipsit de vitalitate, tern, sensibil, cu pori dilatați și neuniform, deși ne îngijim pielea zilnic și aplicăm cremele adecvate? Explicația este simplă: crema este destinată hidratării superficiale a pielii. Poate părea surprinzător, dar nici cele mai bune creme anti-aging nu reușesc să pătrundă dincolo de straturile superficiale ale pielii, drept urmare pielea nu poate beneficia pe deplin de hidratare și nutrienții de care are nevoie.

SOLUȚIA: Mezoterapia – o infuzie rapidă, țintită, de vitamine, aminoacizi, minerale și acid hialuronic, care împrospătează tenul cu efect imediat, dar și pe termen lung, dacă este facută periodic.

Mezoterapia în medicina anti-aging reprezintă o procedură medicală non-chirurgicală, de rejuvenare a feței și gâtului, de ameliorare a celulitei și vergeturilor și de diminuare a excesului de grăsime localizată.

Metoda constă în numeroase microinjecții la nivelul pielii, prin care se plasează în mezoderm (stratul mijlociu al pielii – gr. „mezo”=mijloc) substanțe medicamentoase, vitamine, aminoacizi, antioxidanți și minerale. Tehnica a fost brevetată în Franța în anii 1950 ca terapie a durerii și a devenit recunoscută ca ramură a medicinei tradiționale de către Academia Națională Franceză de Medicină în 1987.

Pe lângă indicațiile din domeniul esteticii, mezoterapia este folosită în tratamentul reumatismului, artritei, durerilor musculare la sportivi, alergiilor sau ca adjuvant pentru renunțarea la fumat.

Mezoterapia în medicina estetică este adresată atât pielii tinere, cât și celei îmbătrânite, agresate de acțiunea factorilor de mediu. Astfel, utilizând o seringă cu ac fin, un dispozitiv de microneedling sau un pistol de mezoterapie, se injectează la nivelul epidermului și dermului o soluție polirevitalizantă, care conține vitamine (vit. C,E,A,B), minerale (calciu, magneziu, fosfor), antioxidanți, acid hialuronic, aminoacizi, coenzime și nucleozide.

Compoziția soluției de biorevitalizare

Vitamina C este un excelent antioxidant, cu rol major în producerea colagenului și în reglarea sintezei ADN-ului celular, iar vitamina E este responsabilă de procesele de regenerare a pielii, avînd de asemenea efect antioxidant. Vitamina A își exercită efectul asupra epidermului și controlează activitatea glandelor, iar grupul de vitamine B stimulează fibroblastele.

Datorită aminoacizilor se îmbunătățește calitatea matricei extracelulare, în special colagen, iar cele 3 minerale esențiale (Ca, F, Mg) reglează principalele procese și reacții biologice, fiind necesare pentru regenerarea și buna funcționare a membranelor celulare.

Acidul hialuronic conferă pielii hidratare, deoarece este o substanță hidrofilă, care atrage și leagă apa într-o cantitate foarte mare (de ~1000 ori greutatea sa), dar are și acțiune antiinflamatoare.

Avantajul mezoterapiei, un aliat în combaterea acțiunii radicalilor liberi și stresului oxidativ, este natura minim invazivă și non-traumatică a terapiei, iar rezultatele sunt progresive și cumulative. Se obține hidratarea și redensificarea, creșterea tonusului și a elasticității, precum și uniformizarea texturii și culorii pielii.

În cei peste 60 de ani de utilizare la nivel mondial, metoda a fost îndelung studiată, iar eficiența mezoterapiei a fost confirmată. Ședințele repetate de mezoterapie oferă rezultate sustenabile în ceea ce privește ameliorarea agresiunii cumulative a soarelui asupra tegumentului și rejuvenarea pielii de la nivelul feței, gâtului și decolteului, dar și mâinilor.

Etapele procedurii de mezoterapie

  1. Pregătirea dinaintea intervenției

Consultația dermato-estetică inițială este indispensabilă în evaluarea globală a pacientului, identificarea cerințelor și nevoilor acestuia, și stabilirea unui plan terapeutic individualizat, care poate implica combinarea unor proceduri estetice, pe parcursul mai multor luni, cu scopul maximizării rezultatelor.

Procedurile, inclusiv limitările și efectele secundare ce pot surveni ca urmare a tratamentului, vor fi explicate pacientului, care va avea ocazia să pună întrebări, astfel fiind eliminat riscul de așteptări nerealiste sau neconforme cu posibilitățile terapiilor dermatoscometice. Totodată se vor stabili costurile pe care le implică tratamentul.

Se va completa fișa medicală a pacientului, care cuprinde informații confidențiale referitoare la afecțiuni medicale, tratamente medicamentoase și proceduri estetice realizate anterior.

În urma consultației dermato-estetice inițiale, care este important să aibă loc într-o zi anterior intervenției propriu-zise, medicul va face o serie de recomandări, ce pot include, după caz, întreruperea sau administrarea anumitor medicamente.

Un pacient informat va fi mai relaxat și va avea un grad mai mare de satisfacție.

  1. Procedura de mezoterapie

În ziua intervenției estetice se va semna consimțământul informat, obligatoriu înaintea oricărei proceduri estetice și se vor face o serie de fotografii înainte și după tratament.

Pentru asigurarea confortului pacientului se aplică o cremă anestezică anterior tratamentului și se folosesc ace foarte fine. Astfel, metoda de microinjectare la nivelul dermului a unui cocktail de substanțe biorevitalizante este practic nedureroasă, iar timpul de recuperare este minim (de obicei câteva ore). O îmbunătățire a texturii pielii se observă chiar de a 2-a zi, însă pentru rezultate optime sunt necesare minim 3 ședințe.

  1. Îngrijirea post intervenție

Imediat după injectare pacientul va primi recomandări personalizate și își va putea relua activitățiile în aceeași zi, cu mențiunea că timp de 12 ore nu se va aplica machiaj și nu se va manipula zona injectată, pentru a evita riscul de infecții. Se vor evita expunerile la soare/solar și la temperaturi extreme (saună, frig).

Precauții și contraindicații

  • Sarcină sau alăptare
  • Boli autoimune (ex. lupus eritematos)
  • Alergii la oricare din ingredientele soluțiilor biorevitalizante sau la anestezic
  • Boli acute sau cronice la nivelul pielii (ex. herpes)
  • Cicatrizare defectuoasă (după intervenții anterioare) sau vindecare lentă
  • Tulburări de coagulare a sângelui
  • Diabet necontrolat, endocardită

Reacții secundare

  • Edem (umflarea zonei) și eritem (înroșirea pielii) la nivelul zonei injectate, cu intensitate și durată variabile (câteva ore-zile), în funcție de reactivitatea pacientului
  • Sângerarea și echimoze (vânătăi)
  • Reactivarea infecției herpetice
  • Modificare localizată a culorii pielii

Rezultate și durata efectului

Sunt recomandate minim 3 ședințe de mezoterapie, ideal 5, spațiate la un interval de minim 1 săptămână, în general 2-3 săptămâni, în funcție de indicațiile stabilite în cadrul consultației dermatoestetice inițiale.

Efectele devin vizibile după 3 ședințe. Rezultatele optime sunt evidente după finalizarea numărului total de sesiuni de tratament, ulterior fiind necesare 2-3 ședințe de mezoterapie/an pentru menținerea rezultatelor.

Pe termen lung se obține redensificarea pielii (prin sinteza de colagen și elastină) și este încetinit procesul de îmbătrânire, printr-o hidratare corespunzătoare datorată acidului hialuronic, aport de nutrienți și combaterea stresului oxidativ.

Tratamente combinate

Pentru optimizarea rezultatelor și pentru un efect anti-aging de durată, este recomandată combinarea mezoterapiei cu o seriede tratamente estetice precum peeling chimic, microdermabraziune, injectare de acid hialuronic sau stimulare mecanica prin microneedling.