Ce este Electrocauterizarea?
Electrocauterizarea în dermatologie este o procedură medicală în care utilizam curent electric de mare frecvență pentru a îndepărta sau a distruge termic leziuni cutanate. Dispozitivul folosit se numeste electrocauter, iar mecanismul de functionare consta in formarea unui circuit electric intre 2 electrozi. Caldura generata de curentul electric cu frecventa inalta determina distrugerea leziunilor prin incalzire termica. Totodata, electrocauterul are si rol hemostatic, prin coagulare termica, in oprirea sangerarilor cutanate la nivelul vaselor de mici dimensiuni, ceea ce permite si ablatia (taierea sau excizarea) unor leziuni de mici dimensiuni.
Ce tip de leziuni putem trata prin Electrocauterizare?
Electrocauterizarea se utilizeaza ca metoda de indepartare a leziunilor cutanate precum: keratoze seboreice, papiloame, angioame, fibroame de mici dimensiuni, condiloame, alte formatiuni benigne, unele tipuri de leziuni premaligne sau maligne.
Pregatirea pre-tratament
Înainte de efectuarea oricărei proceduri, consultul dermatologic inițial este obligatoriu. Medicul va efectua o examinare dermatoscopica a leziunii si in functie de istoricul medical va discuta cu pacientul care sunt optiunile de tratament.
Electrocauterizarea este o metoda de tratament extrem de rapida si eficienta, cu timp de recuperare rapid.
Acest tratament medical necesita o pregatire prealabila a pielii, respectiv curatarea si dezinfectarea tegumentului, urmata de anestezia locala, cu crema sau injectabila, astfel incat tratamentul in sine nu este dureros In timpul procedurii, pacientul poate simți o senzație de furnicături sau arsură în zona tratată .Fara anestezie, electrocauterizarea se simte ca o senzatie de arsura locala.
Ingrijirea post-tratament
La finalul tratamentului, se aplica o crema antiseptica sau cu antibiotic si pansament, pentru protejarea zonei. In zilele urmatoare vi se va prescrie tratament local, iar in perioada de recuperare evitati sa rupeti crustele care se formeaza in procesul de regenerare, pentru a permite pielii sa se vindece cat mai rapid, cu rezultat estetic optim. Este important ca zona tratata sa fie igienizata si protejata. Zona se vindeca relativ repede de la cateva zile pana la 2 saptamani, in functie de marimea leziunii. Uneori o singura sesiune de tratament este suficienta pentru a indeparta leziuni de mici dimensiuni, insa pot fi necesare si alte sedinte de tratament.
Avantajele procedurii de electrocauterizare:
- timp de recuperare minim (cateva zile-2 sapt)
- disconfort minim
- bine tolerat
- precizie
- risc minim de cicatrice
- tratament rapid si eficient
Efecte adverse posibile:
- Disconfort local post anestezie sau durere.
- Eritem si edem in primele ore/zile
- Sângerare
- Suprainfectie (prin nerespectarea de catre pacient a recomandarilor)
- Cicatrice –in general discrete
- Hiperpigmentari postinflamatorii (de obicei tranzitorii)- este util sa evitati expunerea la soare in primele 2 saptamani dupa tratament pe zona tratata
- Hipopigmentari/decolorari.