DERMATITA ATOPICA

dermatita_atopica_3Ce este dermatita atopică?

Dermatită atopică este denumirea medicală pentru eczema constituțională, afecțiune inflamatorie care apare frecvent în timpul copilăriei la aproximativ 10% din nou-născuți, ca prim semn de atopie. Tendința atopică se poate manifesta și sub alte forme (rinită alergică, astm, alergii digestive). Dermatita atopică poate debuta la orice vârstă, dar este cel mai des întâlnită la copii, și afectează în mod egal ambele sexe, fiind legată de o activitate crescută a componentei alergice a sistemului imunitar.

Care sunt cauzele dermatitei atopice?

Dermatita atopică este o boală complexă multifactorială, care asociază două tipuri de factori cheie:
– o alterare a barierei epidermice (ex: deficit de filaggrină, exces de enzime), care face ca pielea să devină uscată și deosebit de sensibilă la orice tip de agresiune (infecții, iritații);
– o tendință de sensibilizare alergică la IgE.

Dermatita atopică este o boală ereditară?

Da,  eczema atopică (precum astmul si febra fânului) tinde să apară în familie. În cazul în care unul sau ambii părinți au dermatită atopică sau astm, este probabil ca și copiii lor să moștenească predispoziția de a dezvolta atopie. De asemenea, aproximativ o treime dintre copiii cu dermatită atopică pot dezvolta ulterior astm. Pe de altă parte, în unele familii, doar o singură persoană poate avea eczemă atopică.

Care sunt simptomele de eczemă atopică?

Principalul simptom este mâncărimea, de intensități variabile, care determină copilul să se scarpine, chiar și în somn. Pe piele apar modificări ca urmare a scărpinării și suprainfectării, iar copilul prezintă semne de oboseală și iritabilitate.

Cum arată pielea cu dermatită atopică?

Zonele cel mai frecvent afectate sunt fața (obrajii) și pielea de la nivelul articulațiilor de la coate și genunchi, precum și încheieturi și gât, însă eczema poate interesa orice regiune a pielii. Alte forme de manifestare ale eczemei atopice includ zone inflamate de mărimea unei monede la nivelul membrelor (eczemă discoidă), și numeroase umflături mici, care apar în jururl foliculilor de păr (model folicular).

Pielea devine roșie și uscată, adesea cu urme clare de zgârieturi (însoțite de sângerare) datorate scărpinatului intens. În puseele de activitate, pielea afectată poate fi acoperită de vezicule, care prin spargere, elimină conținutul lichid și lasă pielea zemuindă. În timp, ca urmare a episoadelor repetate de dermatită atopică, pielea se poate îngroșa (lichenificare), iar acest lucru poate intensifica pruritul (mâncărimea).

Ce declanșează un episod de dermatită atopică?

  • Factori de mediu: căldură, praf, lână, animale de companie și iritanți (săpun și detergenți).
  • Infecții: viroze respiratorii, infecții bacteriene, herpes simplex.
  • Uscăciunea pielii prin alterarea suplimentară a barierei cutanate.
  • Dentiție la nou-născuți.
  • Alergeni alimentari
  • Stresul fizic și emoțional

Cum se stabilește diagnosticul de dermatită atopică?

În practica dermatologică, diagnosticul eczemei atopice se bazează pe examenul clinic și pe informațiile utile referitoare la istoricul pacientului, copil sau adult. De cele mai multe ori, nu sunt necesare analize de sânge sau de pe piele, iar tratamentul local aplicat corect, la indicația medicului dermatolog, este suficient pentru a asigura o îmbunătățire netă a eczemei.

Dermatita atopică poate fi vindecată?

Există modalități diferite de a controla și trata dermatita atopică, însă aceasta nu poate fi vindecată. Cu toate acestea, manifestările eczemei atopice se estompează pe măsură ce copii cresc, astfel încât peste 60% dintre copii nu vor mai avea leziuni în adolescență. Terenul atopic se menține, iar mulți pacienți vor avea pielea uscată și vor putea dezvolta eczeme pe parcursul vieții la contactul cu substanțe iritante.

Cum tratăm dermatita atopică?

Regula de aur în tratarea dermatitei atopice constă în aplicarea regulată a cremelor emoliente adecvate, care să refacă bariera cutanată și să protejeze pielea. Terapia emolientă completă implică și folosirea produselor de spălare speciale pentru pielea sensibilă, de tip syndet (substitut pentru săpun), hipoalergenice, fără parfum, precum și utilizarea uleiului de baie hidratant. Îngrijirea adecvată este pilonul de bază în tratamentul eczemei atopice. Astfel, baia zilnică nu trebuie făcută cu apă fierbinte, iar pielea tamponată ușor cu prosopul este bine să fie hidratată imediat după baie. Aplicarea zilnică, pe întreg corpul, a unui emolient neutru, consolidează bariera epidermei, calmează mâncărimea și scade nevoia de dermatocorticoizi.

Tratamentul cu creme sau unguente cu dermatocorticoizi se adresează în general episoadelor acute de eczemă, când pielea este roșie, iar pruritul devine intens.  Medicul dermatolog vă va consilia cu privire la ce tip de dermatocorticoid este necesar copilului, cum va fi aplicat și pentru cât timp. Utilizati în mod adecvat, dermatocorticoizii sunt foarte eficienți și siguri, însă dacă sunt folosiți în mod necorespunzător (prea mult timp sau un produs prea puternic), pot provoca efecte secundare.

Astfel, părinții trebuie să cunoască și să înteleagă beneficiile și riscurile tratamentului cu dermatocorticoizi, pentru a evita cele două capcane: să renunțe la tratament de teama dermatocorticoizilor, ceea ce ar agrava eczema sau ar duce la cronicizarea acesteia, sau să continue pe termen lung tratamentul, expunând copilul la reacții nedorite.

Pentru copiii cu dermatită atopică sunt necesare consultații și consilieri frecvente, pentru a gestiona cu succes terapia eczemei, pentru a ne asigura că există aderență la tratament și că acesta este eficient. În plus, părinții sunt în mod firesc îngrijorați, au o serie de întrebări care așteaptă un răspuns și temeri care trebuie înlăturate. În acest caz, un părinte informat înseamnă un copil fericit, sănătos.

Antibioticele și antisepticele sunt rezervate suprainfecțiilor ce pot surveni în evoluția eczemei, iar pentru cazurile care nu răspund la dermatocorticoizi se pot administra inhibitori de calcineurină, terapie UVB, tratament sistemic. Antihistaminicele reduc pruritul și prin efectul de sedare, redau copilului somnul liniștit pe perioada episoadelor acute. Evitarea alergenilor cunoscuți ca declanșatori ai puseelor de eczemă atopică și folosirea îmbrăcămintei din fibre naturale sunt de asemenea benefice.