Căderea părului este normală până la un anumit punct, deoarece părul trece prin 3 stadii evolutive, precum copacii care își schimbă frunzele. La nivelul scalpului există în medie 100.000 de fire de păr, și zilnic pierdem în mod fiziologic între 50-100 fire. Firul de păr crește în cicluri, intervale care variază în funcție de zonă sau de individ, fiind determinate genetic.
În faza de creștere activă, anagen, părul de la nivelul scalpului crește aproximativ 1 cm pe lună. Poate ajunge la lungimi între 25–100 cm, în funcție de durata etapei de anagen (2-6 ani) și de ritmul de creștere. Urmează faza de regresie, catagen, când creșterea este oprită sau încetitită, însă părul nu cade. Ultimul stadiu este cel de latență, telogen, în care părul cade, firele de păr fiind eliminate de altele aflate în creștere sau prin periaj. Astfel se reia ciclul, iar la o persoană normală este estimat că 90% din firele de păr sunt în stadiu de creștere, în timp ce doar 10% se află în faza de tranziție sau cea de pauză.
Ce este alopecia?
Chelirea sau alopecia, reprezintă căderea în exces a părului de pe scalp, ce poate fi reversibilă sau cicatriceală, ireversibilă.
Care sunt cauzele căderii părului?
În mod fiziologic, părul are variații sezonale de creștere. Astfel, o cădere semnificativă a părului primăvara/toamna va fi compensată printr-o creștere rapidă în următoarele luni. Folosirea în exces a produselor de styling, a foehn-ului, ondulatoarelor și a plăcilor pentru îndreptat părul este agresivă pentru firele de păr, care se subțiază și în timp se rup sau cad.
Alte cauze de cădere a părului includ dietele restrictive, care determină un dezechilibru in organism. Acestea se reflectă și la nivelul firului de păr, care este inițial devitalizat, iar apoi cade. Pe parcursul sarcinii este bine să stiți ca părul inițial va crește, datorită modificărilor hormonale. In primele 2-4 luni de la naștere aparent va cădea, însă este o falsă cădere, fiind de fapt revenirea la statusul hormonal anterior. Acest lucru este rapid reversibil după naștere și de cele mai multe ori nu necesită tratament.
De asemenea, anticoncepționalele orale influențează creșterea părului, putând determina o cădere pasageră a părului, prin modificările hormonale pe care le induc la inițierea, stoparea sau schimbarea tratamentului. Scăderea nivelului de estrogen și progesteron conduce la pierderea difuză a podoabei capilare în premenopauză și menopauză. Evenimentele traumatizante de ordin psihic sau fizic pot determina căderea părului la distanță de 2- 4 luni, în nici un caz imediat, și pot fi ușor trecute cu vederea.
Care sunt principalele forme de alopecie?
Cea mai frecventă cauză de cădere a părului (95%) este alopecia androgenică, cu determinare genetică. Sub acțiunea hormonilor androgeni, la bărbați, după 30 ani se adâncesc golfurile temporale și se pierde treptat părul din regiunea frontală și vertex. Pielea se subțiază și devine lucioasă. La femei, căderea părului este difuză, în special în zona centrală a scalpului. Aceasta se datorează unui nivel crescut de hormoni androgeni (sindromul ovarelor polichistice, sindromul androgenital, medicamente cu efect androgenic).
Stress-ul, moștenirea genetică, disfuncțiile endocrinologice, bolile autoimune (tiroidita Hashimoto, anemia pernicioasă, vitiligo) sau deficitul de zinc sunt factorii incriminați în apariția peladei sau alopecia areata. Este întâlnită atât la copii cât și la adulți, fiind de obicei reversibilă. Zonele alopecice, fără păr, sunt rotund-ovalare, cu diametru între 1-5 cm, având formă de monede. Sunt localizate la nivelul scalpului, bărbiei sau sprâncenelor. Pelada se poate remite spontan sau în urma tratamentului. Trebuie însă să știți că evoluția este impredictibilă, putând apărea noi plăci pe măsură ce se vindecă cele existente. Un indicator de progresie îl reprezintă smulgerea cu ușurință a firelor de păr de la periferia plăcilor alopecice. În aproximativ o treime din cazuri, apar recăderi. Vindecarea zonelor alopecice implică creșterea părului, inițial mai deschis la culoare și mai subțire decât restul părului, având aspect de ”puf”.
Femeile cu vârsta între 30 – 50 ani pot fi afectate de pseudopeladă. Aceasta reprezinta o formă de alopecie cronică, cicatriceală, cu evoluție lentă sub forma unor plăci alopecice rotunde la nivelul vertexului, în vârful capului. Lupusul eritematos cronic și sclerodermia constituie alte cauze importante de alopecie cicatriceală.
Sunt necesare analize pentru căderea părului?
În urma consultației dermatologice, medicul poate recomanda o serie de analize de sânge sau alte investigații (tricogramă, tricoscopie, Trichotest, examen micologic/parazitologic, analiza minerală a firelor de păr), precum și întreruperea unor medicamente ce pot determina căderea părului.
Tratamentul împotriva căderii părului
Până să se prezinte la dermatolog, majoritatea pacienților au încercat deja multiple tratamente destinate creșterii părului fiind dezamăgiți de rezultate. Acest aspect se datorează adesea lipsei de diagnosticare corecte a formei de alopecie și a identificării cauzei care stă la baza alopeciei.
În prezent există numeroase șampoane, loțiuni sau spray-uri pentru creșterea părului, însă alegerea produsului potrivit revine medicului. În anumite cazuri, poate fi necesară suplimentarea dietei cu alimente sau capsule cu vitamine, aminoacizi și minerale. Acestea au rolul de a stimula creșterea părului din interior. Uneori medicul poate prescrie loțiuni active care produc o iritație locală. Acestea stimulează astfel rădăcina firelor de păr pentru a crește.
Terapii inovative
O dată identificată cauza căderii părului, poate fi inițiat tratamentul. Printre cele mai moderne și complexe forme de tratament se numără mezoterapia la nivelul scalpului (un cocktail de vitamine, aminoacizi, minerale, injectat pe pielea capului) sau PRP – terapia cu plasmă proprie, ce are rolul de a stimula în mod natural creștera părului, cu celulele autologe activate.
In plus, oferim pacientilor posibilitatea de a injecta la nivelul scalpului Polinucleotide PN-HPT. Acesta este un tratament inovator pentru prevenirea caderii parului si favorizarea regenerarii si cresterii parului. Polinucleotidele sunt utilizate cu succes in alopecie androgenetica, caderea si rarirea parului, rarirea parului post partum, rarirea sprancenelor, inainte si dupa transplant de par. Tratamentele sunt personalizate si se pot combina in functie de indicatii, pentru fiecare pacient. Pentru rezultate optime și un efect de durată, sunt necesare ședințe repetate, la interval de 1-4 săptămâni.
Terapia cu lumină LED pentru prevenirea căderii părului introduce o metodă revoluționară de creștere, redensificare și regenerare a părului. Cu ajutorul unei tehnologii bazată pe lumină cu lungime de undă de uz medical celulele sunt regenerate, iar foliculii de păr sunt consolidați.
Energia luminoasă pătrunde în pielea scalpului unde își exercită efectele benefice de stimulare a microcirculației și îmbunătățire a metabolismului celular. Astfel, firele de păr sunt mai bine aprovizionate cu nutrienții necesari creșterii și dezvoltării. Rezultatul este un păr mai sănătos, mai gros și mai dens.
Pentru cazurile de alopecie severă sau rezistentă la terapiile menționate, tratamentul sistemic este o opțiune cu potențial de inducere a creșterii părului. Tratarea afecțiunii de fond sau a dezechilibrului care a determinat căderea părului, rămâne piatra de temelie în tratamentul alopeciei
Chiar dacă de multe ori căderea părului este reversibilă, adresați-vă medicului pentru a determina în primul rând cauza și pentru a începe cât mai curând tratamentul. Efectul devine evident în câteva luni.
Indiferent de tratamentul pe care îl urmați, trebuie să vă înarmați cu răbdare. Regenerarea firelor de păr este un proces lent, chiar și în mod fiziologic, iar tratamentul urmat cu consecvență este esențial.
Testare genetica in alopecie
Fagron TrichoTest™ oferă recomandări de tratament personalizat, la pacienții cu probleme ale scalpului sau ale părului (Alopecie androgenetică, Alopecie Areata și Efluvium telogen).
Fagron TrichoTest™ este un test genetic utilizat în personalizarea tratamentului alopeciei (căderea părului)
Fagron TrichoTest™ este un test genetic pentru combaterea căderii părului care analizează variațiile genelor și stilul de viață. Acesta sugerează opțiuni de tratament individualizate, precum preparate topice și orale.
Studiile au demonstrat că există o relație între profilul genetic și modul în care pacientul reacționează la diferite tipuri de tratament în ceea ce privește alopecia.
Datorită analizei unice efectuate de Fagron TrichoTest™, putem identifica care tratamente împotriva alopeciei sunt cele mai susceptibile în a vă oferi cele mai bune rezultate.
Procesul este simplu și testul genetic este potrivit pentru toate categoriile de pacienți.
Testul se efectueaza o singura data in viata. Implica prelevarea unei probe de saliva din cavitatea orala si prelucrarea acesteia la laboratorul genetic Fagron din Barcelona.