CADEREA PARULUI

Cadrerea paruluiCăderea părului este normală până la un anumit punct, deoarece părul trece prin 3 stadii evolutive, precum copacii care își schimbă frunzele. La nivelul scalpului există în medie 100.000 de fire de păr, și zilnic pierdem în mod fiziologic între 50 -100 fire. Firul de păr crește în cicluri, intervale care variază în funcție de zonă sau de individ, fiind determinate genetic.

În faza de creștere activă, anagen, părul de la nivelul scalpului crește aproximativ 1 cm pe lună, putând ajunge la lungimi între 25 – 100 cm, în funcție de durata etapei de anagen (2-6 ani) și de ritmul de creștere. Urmează faza de regresie, catagen, când creșterea este oprită sau încetitită, însă părul nu cade. Ultimul stadiu este cel de latență, telogen, în care părul cade, firele de păr fiind eliminate de altele aflate în creștere sau prin periaj. Astfel se reia ciclul, iar la o persoană normală este estimat că 90% din firele de păr sunt în stadiu de creștere, în timp ce doar 10% se află în faza de tranziție sau cea de pauză.

Ce este alopecia?

Chelirea sau în termeni medicali, alopecia, reprezintă căderea în exces a părului de pe scalp, ce poate fi reversibilă sau cicatriceală, ireversibilă.

Care sunt cauzele căderii părului?

În mod fiziologic, părul are variații sezonale de creștere, astfel că o cădere semnificativă a părului primăvara/toamna va fi compensată printr-o creștere rapidă în următoarele luni. Trebuie să aveți în vedere și faptul ca folosirea în exces a produselor de styling, a foehn-ului, ondulatoarelor și a plăcilor pentru îndreptat părul este agresivă pentru firele de păr, care se subțiază și în timp se rup sau cad.

Alte cauze de cădere a părului includ dietele restrictive, care determină un dezechilibru in organism, ce se reflectă și la  nivelul firului de păr, care este inițial devitalizat, iar apoi cade. Pe parcursul sarcinii este bine să stiți ca părul inițial va crește, datorită modificărilor hormonale, iar în primele 2-4 luni de la naștere aparent va cădea, însă este o falsă cădere, fiind de fapt revenirea la statusul hormonal anterior. Acest lucru este rapid reversibil după naștere și de cele mai multe ori nu necesită tratament. De asemenea, anticoncepționalele orale influențează creșterea părului, putând determina o cădere pasageră a părului, prin modificările hormonale pe care le induc la inițierea, stoparea sau schimbarea tratamentului. Scăderea nivelului de estrogen și progesteron conduce la pierderea difuză a podoabei capilare în premenopauză și la menopauză. Evenimentele traumatizante de ordin psihic sau fizic  pot determina căderea părului la distanță de 2- 4 luni, în nici un caz imediat, și pot fi ușor trecute cu vederea.

Care sunt principalele forme de alopecie?

Cea mai frecventă cauză de cădere a părului (95%) este alopecia androgenică, cu determinare genetică, în care, sub acțiunea hormonilor androgeni, la bărbați, după 30 ani se adâncesc golfurile temporale și se pierde treptat părul din regiunea frontală și vertex. Pielea se subțiază și devine lucioasă. La femei, căderea părului este difuză, în special în zona centrală a scalpului, și se datorează unui nivel crescut de hormoni androgeni (sindromul ovarelor polichistice, sindromul androgenital, medicamente cu efect androgenic).

Stress-ul, moștenirea genetică, disfuncțiile endocrinologice, bolile autoimune (tiroidita Hashimoto, anemia pernicioasă, vitiligo) sau deficitul de zinc sunt factorii incriminați în apariția peladei sau alopecia areata, întâlnită  atât la copii cât și la adulți, fiind de obicei reversibilă. Zonele alopecice, fără păr, sunt rotund-ovalare, cu diametru între 1-5 cm, având formă de monede, localizate la nivelul scalpului, bărbiei sau sprâncenelor. Pelada se poate remite spontan sau în urma tratamentului, însă trebuie să știți că evoluția este impredictibilă, putând apărea noi plăci pe măsură ce se vindecă cele existente, iar un indicator de progresie îl reprezintă smulgerea cu ușurință a firelor de păr de la periferia plăcilor alopecice. În aproximativ o treime din cazuri, apar recăderi. Vindecarea zonelor alopecice implică creșterea părului, inițial mai deschis la culoare și mai subțire decât restul părului, având aspect de ”puf”.

Femeile cu vârsta între 30 – 50 ani pot fi afectate de pseudopeladă, o formă de alopecie cronică, cicatriceală, cu evoluție lentă sub forma unor plăci alopecice rotunde la nivelul vertexului, în vârful capului. Lupusul eritematos cronic și sclerodermia constituie alte cauze importante de alopecie cicatriceală.

Sunt necesare analize?

În urma consultației dermatologice, medicul poate recomanda o serie de analize de sânge sau alte investigații (tricogramă, tricoscopie, examen micologic/parazitologic, analiza minerală a firelor de păr), precum și întreruperea unor medicamente ce pot determina căderea părului.

Tratamentul împotriva căderii părului

Până să se prezinte la dermatolog, cei mai mulți pacienți au încercat deja multiple tratamente destinate creșterii părului, și sunt dezamăgiți de rezultate. Acest aspect se datorează adesea lipsei de diagnosticare corectă a formei de alopecie și a identificării cauzei care stă la baza alopeciei.

În prezent există numeroase șampoane, loțiuni sau spray-uri pentru creșterea părului, însă alegerea produsului potrivit revine medicului. În anumite cazuri, poate fi necesară suplimentarea dietei cu alimente sau capsule cu vitamine, aminoacizi și minerale, ce au rolul de a stimula creșterea părului din interior. Uneori medicul poate prescrie loțiuni active care produc o iritație locală, ce stimulează astfel rădăcina firelor de păr pentru a crește.

O dată identificată cauza căderii părului, poate fi inițiat tratamentul. Printre cele mai moderne și complexe forme de tratament se numără mezoterapia la nivelul scalpului (un cocktail de vitamine, aminoacizi, minerale, injectat pe pielea capului) sau PRP – terapia cu plasmă proprie, ce are rolul de a stimula în mod natural creștera părului, cu celulele autologe activate. Pentru rezultate optime și un efect de durată, sunt necesare ședințe repetate, la interval de 1-4 săptămâni.

Casca cu lumină LED pentru prevenirea căderii părului introduce o metodă revoluționară de creștere, redensificare și regenerare a părului. Cu ajutorul unei tehnologii bazată pe lumină cu lungime de undă de uz medical celulele sunt regenerate, iar foliculii de păr sunt consolidați.

Energia luminoasă pătrunde în pielea scalpului unde își exercită efectele benefice de stimulare a microcirculației și îmbunătățire a metabolismului celular. Astfel, firele de păr sunt mai bine aprovizionate cu nutrienții necesari creșterii și dezvoltării, rezultatul fiind un păr mai sănătos, mai gros și mai dens.

Pentru cazurile de alopecie severă sau rezistentă la terapiile menționate, tratamentul sistemic este o opțiune cu potențial de inducere a creșterii părului. Tratarea afecțiunii de fond sau a dezechilibrului care a determinat căderea părului, rămâne piatra de temelie în tratamentul alopeciei

Chiar dacă de multe ori căderea părului este reversibilă, adresați-vă medicului pentru a determina în primul rând cauza și pentru a începe cât mai curând tratamentul, al cărui efect devine evident în câteva luni.

Indiferent de tratamentul pe care îl urmați, trebuie să vă înarmați cu răbdare, deoarece regenerarea firelor de păr este un proces lent, chiar și în mod fiziologic, iar tratamentul urmat cu consecvență este esențial.