AUGMENTAREA SI REJUVENAREA BUZELOR

augmentare2Buzele reprezintă elementul emblematic al etajului inferior al feței, care atrage atenția privitorului, având un rol deosebit în estetica facială. Bine conturate, simetrice și cu volum natural, buzele conferă un aspect de tinerețe, prospețime, sănătate și atractivitate. În plus, buzele mai mari și mai pline, cu linii curbe, au fost considerate de-a  lungul istoriei un simbol al feminității și senzualității.

Cu trecerea anilor, buzele își pierd suplețea, devin lipsite de volum, slab conturate, uneori chiar asimetrice. Întreaga regiune periorală are de suferit în cadrul procesului fiziologic de îmbătrânire: astfel apar inesteticele riduri periorale, denumite și „barcode lines” sau „ridurile fumătorilor”, iar colțurile curii sunt îndreptate în jos, ceea ce creează impresia de față tristă, accentuată și de „Marionette lines’’, liniile ce coboară din colțul gurii, ca o prelungire a șanțurilor nazolabiale în etajul inferior.

Injectarea de acid hialuronic este procedura estetică prin care se poate obține augmentarea (volumizarea) buzelor, redefinirea conturului, corectarea asimetriilor și hidratarea. Tratamentul presupune injectarea unei substanțe de umplere (filler) temporară, acid hialuronic de ultimă generație, cu scopul de a remodela buzele.

Acidul hialuronic este un constituent natural, din clasa mucopolizaharidelor, întâlnit în mod normal în piele, la nivelul dermului, dar și în articulații, având rolul de a menține turgescența și elasticitatea țesuturilor din care face parte.  Cea mai importantă proprietate a acidului hialuronic este de a atrage și lega apa într-o cantitate foarte mare, ceea ce permite volumizarea zonelor în care este injectat. În plus, studii de actualitate au evidențiat faptul că acidul hialuronic poate stimula sinteza de colagen, astfel că injectările repetate ar putea avea un efect de rejuvenare pe termen lung.

În mod normal, cantitatea de acid hialuronic din piele scade cu vârsta, sub influența mai multor factori, printre care stilul de viață, expunerea la radiații UV, stress, fumat. Totodată, acidul hialuronic poate fi degradat de o enzimă proprie organismului, numită hialuronidază, determinând reducerea gradului de hidratare și a consistenței pielii. Fiind similare acidului hialuronic existent în organism, produsele injectabile de tip filler sunt geluri vâscoelastice din acid hialuronic reticulat steril, de origine non-animală, destinate injectării în derm. Astfel, sunt folosite pentru umplerea ridurilor și liniilor fine, corectarea ovalului feței și/sau augmentarea buzelor.

Etapele injectării buzelor cu acid hialuronic

  1. Pregătirea dinaintea intervenției

Consultația dermato-estetică inițială este indispensabilă în evaluarea globală a pacientului, identificarea cerințelor și nevoilor acestuia, și stabilirea unui plan terapeutic individualizat, care poate implica combinarea unor proceduri estetice, pe parcursul mai multor luni, cu scopul maximizării rezultatelor.

Procedurile, inclusiv limitările și efectele secundare ce pot surveni ca urmare a tratamentului, vor fi explicate pacientului, care va avea ocazia să pună întrebări, astfel fiind eliminat riscul de așteptări nerealiste sau neconforme cu posibilitățile terapiilor dermatoscometice. Totodată se vor stabili costurile pe care le implică tratamentul.

Se va completa fișa medicală a pacientului, care cuprinde informații confidențiale referitoare la afecțiuni medicale, tratamente medicamentoase și proceduri estetice realizate anterior.

În urma consultației dermato-estetice inițiale, care este important să aibă loc într-o zi anterior intervenției propriu-zise, medicul va face o serie de recomandări, ce pot include, după caz, întreruperea sau administrarea anumitor medicamente.

Un pacient informat va fi mai relaxat și va avea un grad mai mare de satisfacție.

  1. Injectarea buzelor cu acid hialuronic

În ziua intervenției estetice se va semna consimțământul informat, obligatoriu înaintea oricărei proceduri estetice și se vor face o serie de fotografii înainte și după tratament.

Anterior procedurii, se va aplica local o cremă anestezică, însă o parte dintre produsele utilizate conțin și anestezic, pe lângă acid hialuronic, incorporat în seringa preambalată. Injectarea acidului hialuronic se face cu un ac foarte fin, pentru o precizie optimă și un disconfort minim.

  1. Îngrijirea post intervenție

Imediat după injectare este recomandată aplicarea de gheață la nivelul zonei de tratament, pentru a diminua edemul și riscul de apariție a echimozelor. Pacientul va primi recomandări personalizate și își va putea relua activitățiile în aceeași zi, cu mențiunea că în ziua intervenției activitățile fizice excesive trebuie evitate, deoarece pot accentua edemul. În plus, nu se va aplica machiaj și nu se va manipula zona injectată timp de 24 ore, pentru a evita riscul de infecții sau migrarea gelului de la locul injectării. Se vor evita expunerile la soare/solar și la temperaturi extreme (saună, frig).

Precauții și contraindicații

  • Sarcină sau alăptare
  • Boli autoimune (ex. lupus eritematos)
  • Alergii la anestezic sau acid hialuronic
  • Boli acute sau cronice la nivelul pielii (ex. herpes)
  • Infecții dentare
  • Cicatrizare defectuoasă (după intervenții anterioare) sau vindecare lentă
  • Tulburări de coagulare a sângelui

Reacții secundare

  • Edem (umflarea zonei) și eritem (înroșirea pielii) la nivelul zonei injectate, cu intensitate și durată variabile (câteva ore-zile), în funcție de reactivitatea pacientului
  • Sângerarea și echimoze (vânătăi)
  • Reactivarea infecției herpetice
  • Modificare localizată a culorii pielii

În general, injectarea de acid hialuronic este o procedură medicală minim invazivă, care implică un grad minim de disconfort și oferă un rezultat estetic vizibil imediat, cu timp de recuperare rapid.

Cu toate acestea, durerea din timpul efectuării procedurii reprezintă o realitate a tuturor tipurilor de injectări și depinde de mai mulți factori care țin de pacient (pragul se sensibilitate dureroasă), de tehnica de injectare (profunzimea injectării, zona de injectat – injectarea buzelor este mai dureroasă datorită inervației bogate), și de fillerul folosit (densitate, utilizare de anestezic în seringa preumplută). Pentru a spori confortul pacientului pe parcursul injectării se poate aplica cremă anestezică locală, crioanestezie. Durerea post-intervenție poate fi redusă prin aplicarea de gheață imediat după efectuarea tratamentului.

Rezultate și durata efectului

Rezultatele intermediare sunt vizibile imediat după injectare, însă forma și volumul finale vor fi evidente la aproximativ 7-10 zile de la intervenție, după retragerea edemului inerent procedurii.

Obținerea unor rezultate naturale presupune respectarea anatomiei buzelor, în acord cu trăsăturile și proporțiile feței,  și alegerea de către medic  a produsului de injectare cu concentrația optimă, diminuând astfel posibilitatea supracorecției. Totodată, devine imperios necesar ca pacienta să înteleagă ce implică tratamentul și care sunt efectele acestuia, să conștientizeze impactul estetic al procedurii, caracterul temporar al acesteia, și nu în ultimul rând, să aibă așteptări realiste.

Durata menținerii efectului variază între 6 -18 luni, fiind mai mică în cazul buzelor, datorită vascularizației puternice și a acțiunii intense. Remanența produsului depinde de tipul de acid hialuronic injectat și de modul de viață al pacientului (hidratare, fumat, sport), iar metabolizarea acidului hialuronic se face treptat, sub acțiunea unei enzime proprii organismului (hialuronidaza).