EPILARE IPL

Epilare IPLPilozitatea excesivă este o problemă des întâlnită atât la persoanele sănătoase, cât și la cele  cu tulburări hormonale, precum ovare polichistice, hirsutism, hiperplazie congenitală suprarenală. Femeile și bărbații sunt în egală măsură preocupați de aspectul fizic și de aceea își doresc să elimine definitiv părul nedorit. Metodele clasice de îndepărtare a pilozității în exces (epilarea cu cremă, prin radere, smulgere cu penseta sau epilarea cu ceară), reprezintă o corvoadă, deoarece necesită alocarea de timp la intervale regulate si pe termen lung pot fi costisitoare. În plus, pot apărea efecte nedorite, precum foliculită, arsuri superficiale, eritem, dermatită de contact, iritații.

Procedeul de epilare definitivă cu lumină intens pulsată (IPL, intense pulsed light) constituie soluția ultramodernă de îndepărtare a părului nedorit, atât pentru persoanele cu tulburări hormonale cât și pentru cele fără disfuncții hormonale dar cu o pilozitate relativ exagerată în anumite zone. Epilare rapidă, eficientă, fără durere și cu efect de lungă durată, progresiv definitivă.

Ce este fotoepilarea IPL?

Fasciculul de lumină intens pulsată pătrunde în piele pe la nivelul firului de păr, datorită capacității melaninei de a absorbi lumina. Tehnica IPL folosește o serie de filtre speciale, prin care se selectează anumite lungimi de undă ale spectrului luminos, cu acțiune țintită asupra firului de păr, neafectând alte zone din jur. Energia luminoasă se transformă în căldură (temperaturi de aprox. 70 grade C), fiind absorbită de rădăcina foliculului pilos, care este astfel distrusă.

Câte ședințe sunt necesare?

Pentru a estima numărul de ședințe necesar pentru obținerea de rezultate optime, trebuie să se țină cont de faptul că firul de păr crește în cicluri, intervale care variază în funcție de zona tratată sau de particularitățile fiecărei pesrsoane. Un ciclu de creștere este divizat în 3 faze:

 1. faza de creștere activă (anagenă)- în această etapă, melanina se află în cantitate abundentă la nivelul rădăcinii și fibrei, și conferă firului de păr culoarea specifică. Fotoepilarea este eficientă doar în faza de creștere, când rădăcina absoarbe cel mai bine energia necesară distrugerii sale.
 2. faza de regresie: creșterea părului este oprită (catagen) – rădăcina firului de păr nu mai este în contact cu zona germinativă, iar epilarea nu este eficientă, nefiind posibilă transmiterea energiei.
 3. faza de pauză (telogen) – are loc eliminarea fiziologică a firelor de păr, iar zona germinativă se reface. Deoarece nu există nici o rădăcină și nici tija foliculului pilos, epilarea IPL nu se poate realiza.

Fasciculul luminos acționează doar pe firele de păr aflate în etapa de creștere activă (anagen). Prin urmare, nu pot fi distruse toate firele de păr în același timp de lumina intens pulsată, deoarece la un anumit moment, doar o parte din foliculii piloși se află în anagen. La un anumit moment, 50-70% din pilozitatea facială este în faza activă, față de un procent de doar 20% din părul de la nivelul brațelor, antebrațelor și gambelor. De aceea, pentru antebrațe și gambe sunt necesare mai multe ședințe de epilare, comparativ cu zona feței.

Pentru aceeași zonă sunt necesare câteva tratamente succesive, de obicei între 4-6, uneori până la 10 ședințe la interval de 4-6 săptămâni pentru a obține o reducere a pilozității în procent de 80-90%. Într-o sesiune de tratament IPL se distruge în medie 10-20% din numărul total al foliculilor piloși aflați în anagen.

Cât de eficient este tratamentul?

Epilarea IPL, reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de epilare permanentă, cu condiția să fie efectuată de personal medical specializat, în urma unei consultații dermatologice. Astfel, medicul va identifica tipul de piele și caracteristicile pilozității, va examina cu atenție nevii (alunițele) pentru a-i evita și proteja pe durata tratamentului și va întocmi o fișă de tratament individualizat a pacientului. Totodată, în cadrul consultației inițiale medicul va analiza istoricul medical al pacientului pentru a depista eventualele afecțiuni sau medicamente care contraindică procedura.

Mirajul “epilării definitive” la preț redus, în saloane de cosmetică atrage tot mai multe femei care ignoră riscurile la care se expun (infecții, arsuri, cicatrice). Termenul de epilare definitivă este incorect din punct de vedere medical, deoarece zona tratată nu va fi 100% lipsită de pilozitate. Fotoepilarea este eficientă pe firele de păr existente la momentul procedurii, nu și pe cele ce se vor dezvolta ulterior. Firele de păr distruse în urma epilării IPL nu mai cresc, dar în zona tratată vor mai apărea fire de păr, care au fost inactive în momentul tratamentului, fiind necesare ședințe suplimentare.

Răspunsul la tratament diferă în funcție de zona tratată, culoarea și textura pielii și a firului de păr, precum și de tulburările hormonale asociate. Cu cât pielea este mai deschisă la culoare și firele de păr sunt mai pigmentate, cu atât rezultatele sunt mai rapide. În ordinea răspunsului la tratament, cele mai bune rezultate se obțin la: axile, inghinal, picioare, brațe, iar la nivelul feței – perciuni, gât, frunte, bărbie, mustață. Rezultatele sunt incontestabile, dar există variații individuale. Inițial, firele de păr devin mai subțiri și au un ritm de creștere mult mai lent, iar după câteva ședințe nu mai cresc.

Epilarea IPL devine parte din ritualul de frumusețe al ambelor sexe, dar trebuie privită în continuare ca o procedura medicală cu beneficii deosebite, dar și cu riscuri, și de aceea este indicat să fie efectuată de personal medical specializat.

Tratamentul este dureros?

Epilarea IPL este foarte bine tolerată, pe parcursul tratamentului fiind resimțită o senzație de căldură locală. Sistemul IPL conține un dispozitivul medical de autorăcire, care sporește confortul și protejează pielea.

Contraindicații

 • sarcină și alăptare.
 • cancere de piele.
 • lupus eritematos, vitiligo.
 • medicamente fotosensibilizante.
 • infecții active la nivelul pielii.
 • tratament cu retinoizi sistemici sau topici, sau alfa hidroxi acizi în ultimele 6 săptămâni.
 • antecedente de cicatrizare vicioasă (keloide).
 • expunere recentă la soare sau solar (ultimele 6 săptămâni)

Pregătirea pre-tratament

 • pe zona care va fi tratată cu IPL este interzisă epilarea cu ceară/aparat/pensetă cu cel putin 4 săptămâni înainte de începerea tratamentului și pe toată perioada sesiunilor de fotoepilare deoarece pentru absorbția energiei luminoase este necesară existența rădăcinii firului de păr.
 • cu 6 săptămâni anterior epilării IPL se va sista expunerea la soare sau solar.
 • aria de tratat trebuie rasă/epilată cu cremă cu o zi înainte de tratament.
 • în ziua tratamentului pielea trebuie să fie curată și se va evita aplicarea de parfum, crème sau loțiuni, și deodorant.

Îngrijirea post-tratament

 • pe zona tratată se va aplica o crema hidratantă.
 • în ziua tratamentului se va evita aplicarea de deodorant, parfum.
 • timp de o săptămână după epilarea IPL se vor evita băile fierbinți, sauna, exfolierea corporală, peeling-ul facial.
 • între ședințele de epilare IPL, pielea va fi protejata cu crema de fotoprotecție cu SPF 30-50+.
 • între ședințe este permisă doar tunderea firelor, epilarea prin radere sau cu crèmă de epilat.